Saturday, February 5, 2011

Egypt,Mesir,the truth n lies...


selepas sminggu ak tangguh nak post bnde ni,ak nak jadi antara org2 yg beriman berdasarkan hadis nabi S.A.W di bawah:

tidak beriman seseorang itu melainkan die menyayangi saudaranya lebih dari dirinya sendiri.

start dari mula k?=)

ingt nama mereka bertiga ini elok2,tanam dalam kepala.
Jamal Abdul Nasir,Anwar Sadat,hosni Mubarak.
apekah persamaan mereka bertiga di atas??
ya,ya,ya.
ya,mereka bertiga adalah pemimpin yang membawa 'keamanan' kepada mesir.
ya,mereka inilah yang mengekalkan mesir dalam keaadaan asal dan tidak diserang oleh amerika dan sekutu2 nya selepas perang arab-israel.
dan,ya,
mereka inilah contoh pemimpin yg menggunakan hasil kekayaan negara untuk mereka sahaja.


Jamal Abdul Nasir.
pemimpin mesir ini yg membawa kepada perubahan mesir dari negara monarki ke republic.
oh korang x to pe bnde tu ea?
monarki tu,negara diperintah raja.
republic tu,negara diperintah oleh presiden.
tau mcm mana die buat?
die komplot dgan US n UK supaya jgn bg support kat raja mesir,waktu tu namenye King Farouk,so dgn mudahnya,King tu dibuang negara dan die n general die,Naquib jadi president dan General.
ok,time goes on,naquib semakin dipandang baik sbb naquib mendapat sokongan dari ikhwanul muslimeen(Ikhwanul muslimeen ni adalah gerakan yg di asaskan oleh imam Hasan al-Banna,creator of alma'thurat in case ade yg x tau) dan jamal Abdul Nasir semakin dipandang buruk kerana jadi General.
die x puas ati a kan,n nak jadi president.=P
so,die kidnap si president,then trus isytihar diri die jadi prsident baru.
gile x malu kn?(sbnarnye lagi complicated dari ni,saje je pendekkan n buat jadi menarik..=P..)
die x stop di situ je.
then,after that,die tangkap 20,000 orang kerana mengganggu keselamatan negara dan tanpa bicara dijatuhkan hukuman(have u ever heard of that in Malaysia?think..=)..).
sape yg ditangkap??
kebanyakan nya ialah ahli ikhwanul muslimeen yg matlamat mereka ialah untuk menubuhkan kerajaan islam dan membebaskan Palestine.
speaking of palestine,mase Israel serang Palestine in 1955,die bleh duduk diam je???
Moga Allah membalas segala perbuatan anda wahai Jamal.
dipendekkan cerita,die mati sakit jantung dan Anwar Sadat membaca al-quran di sisinya semasa die meninggal.


Anwar Sadat.
rakan baik Jamal Abdul Nasir dan juga naib president Mesir.
selepas Jamal mati,die jadi president pulak lah kn.
kate negare satu parti politik je.u cant belive it??tu lah hakikatnye.
satu parti politik je.x de parti lain.oh,die ni ade baiknye jugak.at least,die try untuk perang israel tu,n menang.(lawan Ariel Sharon plak tu).
tp,disebabkan perang ini jugaklah,die akhirnya jadi org yg pertama recognise Israel as a country.
nauzubillahiminzalik.
die start dgn peace traty dengan Israel smpaikan,satu dunia marah sbb die recognise israel.
tp,US n western country sume suke la kn.
but,satu hari,takdir telah menjatuhkan bahawa,
ANwar Sadat bukanlah president Mesir untuk masa yg panjang.
semasa hari peringatan kemenangan atas israel,die dibunuh oleh seorang askar,di bomb dan ditembak untuk nmpak lagi dramatik.
general di sisinya iaitu hosni mubarak juga cedera di tangan.
berakhirlah riwayat si kuku besi anwar sadat.
my favourite quote of him..

"Russians can give you arms but only the United States can give you a solution."


hosni Mubarak
ok.bnyk act nak cite pasal die ni.tp,ak pendekkan je sbb die ni memang da msuk dalam Parade Magazine's 2009 World's Worst Dictators list.so paham2 sndiri la k?erm,after 6 hari je,ulang suara,6 hari je si anwar sadat dibunuh,tros die announce jadi president.n, nak nampak die memang ditaktor sejak azali,die buat 3 kali pilihan raya,tapi dgn calon nye die seorang sahaja.
oi.
malaysia pon bagus lagi la.
ok2,back to mesir.
tp,after that,die mcm nak tutup la kesalahan die skit.die buat pilihan raya 2005 dgn terbuka dan first time dalam hidup org mesir,mengundi bnyk calon.tp,dalam masa yg sama,Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR),paper,TV,sume bwah tgn die.
n,guess sape menang?jeng2.
oh,x yah jeng3.
die la menang.
n,die guna undang2 emergency law mesir,which stated,
any man can be detained with or without any reason and imprisoned for suke hati mak bapak hosni mubarak berape lame(oh kuang ajarnye bahasa saye,for this time only ok kot).
undang2 ape ni??
tolong lah faham perasaan rakyat mesir yg ayah,mak mereka di tangkap tnpa bicara.itupon nak jugak hosni mubarak ni troskan lagi jadi president even after 30 years of hell in charge???
please la..T_T

and on 25th january of 2011,,
the people of Egypt had enough.
they go to the street,x kesah la ade 500,000 org polis pon(yup,diorang ade 500,000 org polis n more actually yg boleh tangkap diorang bile2 je) dan berarak memintak hosni mubarak,tolong lah berenti.
x cukup ke pnyeksaan ke atas rakyat sndiri yg kau da buat..
x cukup ke ko bagi gaji doktor hanya 100 dollar?
x cukup ke kau buat pegawai kerajaan terpaksa kerja petang as taxi driver?
x cukup ke kau biarkan pintu sempadan palestine tertutup apabila mereka memerlukan bantuan?

Ya tuhanku,Save Egypt from this Firaun.
Ya tuhanku,help all my brothers n Sister in Egypt.
Ya tuhanku, Save them from any other 'good n charismatic' presidents.

pray for our brothers n sisters in Egypt my friend.
because,i hope,it will not happen in our beloved country.

ps-hosni mubarak punya kekayaan di estimate sebanyak 40-70 billion USD..
die buat facebook ke kaye sgt ni??????

all the tragic pictures of egypt's people who want a free country...





i've done my part to tell you.
now its your part to act now before its to late.
pray n tell others about our fellow human in egypt..
=)

enjoy the video..=)

video


2 comments:

  1. like
    like
    like
    like!!!
    sgt simple n senang paham utk org yg tak suka baca teks berjela2!

    ReplyDelete
  2. thanx a lot una!!
    just sharing what i heard n wut i saw..=)

    ReplyDelete