Monday, June 27, 2011

Taman Strawberry Genting..=)

after da lame x tulis yg membuatkan semangat nak tulis tu terhapus,ak try start la dgn jalan2 k?
blog aku ni rasenye jalan2 je bnyk.sbb jauh perjalanan kan luas gile pemandangan.
dari jalan2 la baru boleh cite bnde pelik2 skit.kalo x,duduk umah je,nak cite apenye kan.
hee~

ni bulan lepas pnye trip kot.actually,nak pegi genting da lame dah,nak lepak kat atas ni kejap kan.tp,ritu mase plan tu,mak aku msuk hospital plak.so x jadi la nak lepak genting.
pegi2 je,lepak minum2 jap, then tros gerak ke taman strawberry ni(btol ke eje stroberi mcm ni?lantaklah kan..=P..)
ni tyme berneti solat kat masjid die.air da la sjuk gile.kat atas tu baru nmpak genting.tp,da mndung,so,terlindung dgn awan la plak..sory..=)
ni pintu masuk die.free je tau nak masuk.x yah baya pon..nak makan buah je kene baya..=)


mcm ni la pkok strawberry nye..=)
buah die,alahai,keciknye.haha.sbb yg besa sume die dah amik bungkus..=)
kat sana ade jual pokok2 bunga jugak.tgok ni kan.bnyk tu.ada la pokok kaktus lah,apelah,sume ada..=)
adik n ayah tgh tgok2 pokok2..
haaa..kat situ pon ada jual cendawan fresh.mcm ni la org tanam cendawan.pkai plastic beg je.yg atas ni nmpak mcm kulat.=)
ni cendawan oyster biasa dalam sup tu..
ni cendawan monkey head ke ape ke tah namenye.pelik skit a.tp,balik umah sdap je makan..=)
bunga matahari pon ada jual.kembang cantik je.cuma,ak x leh nak bayang nak buat kuaci mcm mana eh?=P

tmpat nye x besa mne pon.just pusing2 situ2 je.cume letih bejalan la.sbb exit die satu je.=)
jom pegi tmpat lain pulak!!

PS-oh,ucapkanlah subhanallah bila tengok ciptaan Allah sbb kita x leh cipta semua tu.=)



Wednesday, May 18, 2011

nikmat terbesar dalam makanan yg dikurniakan tuhan..=)

haaa..selepas sbulan,meh ak cite skit ape yg pling best dlm dunie ni yg org bleh buat..jwapannye ialah bedasarkan kisah berikut..

satu malam,jalan2 ke rawang.
tibe2,nmpak gerai ni.
di juall.....
DURIAN!!!
yeay!!
hahaha..ni la bnde mkanan paling nikmat yg boleh diratahi seorang manusia pun.
sdap gile weh!!!
lagi2 if,,,,,,
ade sntan,n pulut!!!!!
wohoo!!!
rase mcm nak makan sebaldi sntan + semangkuk besau pulut je kn..
hee,ak memang gile bnde ni pon.
tp,tahan aje la.
pulut n sntan bnyk kolestrol okay?
jgn makan bnyk2 tau.
im warning u!!
=)
hee..
ni la rupe dinner saye malam itu.
syukran to my ummi n ayah yg provide..
hee,..

pS:saya tolong perah sntan okay..
hahaha..nak bngge jugak tu..
sory riak skit..
=)

Monday, April 18, 2011

Sweet degree memories...

sometimes,there are something that you do which will make you cry in the end of the day and really think about it every day after that..
n ive done something like that.
there are many things that make all of the experience alive everyday and that hurts the most.
its like i have to live in the same time n same situation as before even though its all over.
changing the situation is not easy,but im trying.
the memories,the sweet things,the trip.
all makes everything more difficult for me.
what i've done??

the truth is,life is not easy.
sometimes ade decision yg betul,ade decision yg salah.
n,its all up to our creator.
kita hanya merancang,tapi,sebaik2 perancangan adalah dari Allah.
try to be a better person here.
kerje is around the corner.
no more study,no more lepak2 with kawan2,no more relax after futsal.
Ya Allah,kau mudahkan lah segala urusan ku.
=)

myvi orange with all the kenangan..
..and of course this kisses thingy..
cair kat mulut ckp kau..sedap..=)

gudbye all my frens in degree...=)

video

Friday, April 8, 2011

admitted into hospital..

last weekend..
ak balik ke rumah..smpai2 rumah je,x de org kat rumah.tggal adik je.call ayah,,,,

ayah:ayah kat klinik ni,ummi x leh angkat tangan die.x tau knape(nada cemas).
aku:yeke yah?then?nak kene refer hospital?
ayah:aah la kot..jage adik k?bwak baju2 ape yg boleh..
aku:ok yah..

my mum x leh gerak tgn kiri die..dah tkut dah.
but doctor rule out stroke n darah tinggi sbb jari boleh gerak lagi n rasa kebas je.
ayah tros hanta ummi kat hospital Tawakal kat KL.kene tahan 6 hari..hari ni(jumaat) keluar sbb da stabil.
apparently,bnde tu sbnarnye torn muscle.maybe ummi buat kerje berat2 kot.sbb tu koyak otot die.tp,alhamdulillah x koyak tros,koyak skit je.after this,no more kerje berat sgt ye ummi ye?
oh,abg akan jage MYVI ummi dgan baik smentara ummi x leh drive ni..
jgn risau tau?
hee..=P
ni hospital nye..kat jalan pahang..
dulu buruk..after bulan 7,da lawa dah..=)
ni pemandangan dari bilik tu.lawa kot..boleh nmpak sungai..eeuuww..sungai gombak..=P
hahaha..air sungai x ghupe air sungai dah ha..=P
this is my mum..doakan die cpt sembuh k?thanx..=)

Friday, April 1, 2011

EM6D last adventure together..sob3..T_T

hurm..i wonder what to tulis in the title actually..yg ni pon ok la kn.
last saturday,26 orang of class EM6D go to their last trip together gether,joyfully n hopefully this trip will be the biggest memory eva.
kitorang pnye plan awal2 is nak naik bukit fraser n tido atas sana then bbq..pergh..mesti best kan bbq ramai2 kat atas tu,sejuk2,pastu makan(actually part makan yg best skali..x gitu?=P)
tp,nak buat macam mana,kita hanya merancang,tetapi sebaik2 perancangan adalah dari yg maha esa..=)
so,kite tukar plan ke trip to RAUB!!
raub??apo ado kek situ nye??
den x ponah donga pon pasal raub??tuko la tompat!!
haha..mana ade..raub la tmpat pling best that ive ever been in my University life..=)

kitorang konvoi 6 kerete..bnyk woo!.mane penah konvoi ramai2 mcm ni..last time trip is back in 2009..2 bas je..lame gile kot..tyme tu budak2 dari diploma x masuk lagi.sjak dari tu,3 class rep da btukar tangan,(termasuk aku la tu,ye,ak sedau,ak x bgus..=P)x dpt jugak nak buat trip..sedeh kn??tu la psl..nak buat mcm mana kn..back to this tory,kitorang gerak dari Shah Alam pukul 9..tepat woot!!mmng follow schedule..cayalah..=)..then we go straight to Raub.pkl 12.30PM baru la smpai sane..jauh jugak la rupenye raub ni..
smpai2 je,tgok air terjun die..pergh..lawa la..subhanallah..=)
sbb tmpat die mcm terpencil so org x tau.tp,kate org sini,tmpat ni terkenal.maybe sbb skang ni musim hujan,org tkut skit la nak mandi..=).x pe,gud for us la kn.x de org nak kacau..wee~
kitorang tido kat dalam banglo.ade satu banglo je kat sni.nseb bek tmpah awal2..
oh,smpai2 je,ade briefing oleh renjer hutan.sbb after makan tgh hari,kitorang nak masuk hutan for jungle tracking!!!woot!!lama dah cek x masuk hutan jalan2 ni.=)
semput habaq hang..=P
air ni deras sgt.kalau x,ak dah nak terjun dah dari sini.nmpak batu kat kanan tu.haa,dari atas tu,lompat ke tengah tu..8 kaki..ade la budak2 asal sini lompat.pergh..bestnye..tp,disebabkan final x habis lagi n ade tujuan hidup lagi penting dari lompat ni,x pe lah.jgn cari pasal..=P
ni la muke2 yg masuk hutan pade pkl 2 petang..hoho..best rupenye jungle tracking.but,ade sorang classmate kate,
'sumpah jgn ajak ak dah masuk hutan pasni'
hohoho.
x pe la,maybe ade org x bese kan..=)
mase tgh masuk hutan ni,ade river crossing tau,bape kali kawan2 ak nak terbang ngn airnye.kene pegang tali untuk cross tu.cuak2.
ak lepas,tp,nsib bek x tanggal sluar a kan.skit lagi nak tggal kot..=P
hoho..after 3 hours of sweating and basahing with air sungai,kitorang kluar dari hutan..at last,dapat mandi!
woo!
oh,sedang bermandi manda,ttbe ade org menjerit,tolong2,tp,pelan je la sbb die dah tetelan air.
kawan ak actually,mandi dkat dgn air terjun.kawasan tu,air memang dah tahap kepale dah.bile air tu menarik ke arah air terjun,memang kelang kabut la kan if x reti berenang.nseb bek ade kwan ak yg pandai berenang,tp,tu pon dah tcungap2 n nak lemas dah tige2 org tu.ak x de tyme tu,kalo x,msti ak pon cuak..haisy.takut2.nsib bek x de pape.
=)
then,after mandi,BBQ tyme!
kite bakor je,bako!
da membakar,makan ramai2 kat ruang tamu.best woo!!
borak2,bahan2 org..haha..
then tido secepat mungkin sbb ngntuk sgt dah..=)
then,pagi esoknye,kitorang pegi jalan2 x de keje ambik gmba bnyk2..haha..budak lain boleh tido??!!haisy..dal a jalan punye jauh,bek gune mase seeloknye la kn..
ni budak2 x de keje,mancing kat air terjun..ingt ade ikan salmon ke??=P
ni pon same la ni.hahaha..=P
tp,nak tgkap gmba pnye psl,..=P
bunga rafflesia!!
aah,kat raub ni ade bunga ni..tp,kitorang x smpat nak tgok.sbb bunga dia x bekembang pnuh lagi.x pe la.len tyme datang lagi k?=)
then,kitorang naik bukit fraser!!
tp,silap jugak la.sbb jalan naik ke bukit fraser tu ade satu je..org naik tyme pukul ganjil,org turun tyme pukul genap.so,da tebazir satu jam kat situ.(naik pukul 3,turun pkl 6).
tu la.len kali,tepon mak ke ayah ke tanya,ni x.duduk dgn kawan2,lupe tros parents.haisy.ape nak jadi ngn ak ni.
sory ummi ayah..=)
haaa..cube teke name pkok yg x cntik lagi x outstanding ni ape?
LIPSTICK!!!
haha..tu la kn..dont judge a pokok by its daun..=P
x leh petik actually,tp,ak petik je la gmbanye kn.
bukan ade org nak dibagi bunge pon.x pe lah.tgkap gmba pon jadi lah.
lawa to x bunge ni..=)
so,at the end,this is the best trip ever,plus minus lawak stories that happen on the way back la kn.tp,tu memalukan org,so,x yah la cite kat sini kn.this is us,EM6D for the last time ever,trip to Raub,Bukit Fraser Pahang..
may all of us prosper and live well to the end of our life.
jom reunion 10 tahun lagi!!
yea!!
till then..
~gudbye frens~

Wednesday, March 30, 2011

ISM RICS | 3rd International Surveying Conference 2011..best eh?=P

halu!!
hoho..nak jalan2 lagi??jom!!
last week,ive been to penang with my coursemate..there's two of us who has to present two papers on what we did in Brunei.n i go there as a support to them oni.i know2,if i dont go,they will present smoothly also,i did not have any effect at all,but,i just wanna be there to watch them present in front of all international eyes who will be in awe with what we did in Brunei.=P

the event is actually the

ISM RICS | 3rd International Surveying Conference 2011

in this conference, all university such as UTM,UiTM,USM,Asumption University Thailand,Hong Kong,China,Singapore,will send their presenter and present their own paper to show their greatness in doing surveying..hohohoho..
and UiTM are sending 2 person which is my colleague who work with me in Brunei last disember.so proud of them.actually the lecturer want me to present,but its to late,the presenter has already prepared.so,i just feel proud to be chosen by the lecturer..hohoho..never mind,i dont care,at least there is someone who are brave enough to present in front of those crowd.
the tactic is,if one presenter has present the paper with confidence,another presenter must present it so-so only.hee..and it worked!!!
my friend win the best presenter for her room!
wohoo!!
im so proud to be a UiTMian..=P
this is the picture when we cross the famous Jambatan Pulau Pinang.i go to Penang only when balik Kampung,and when u drive a car,u cannot see beyond the fence so,once i rode a bus,i can see beyond the fence and it is very beautiful..hee..
this is the actual talk and they go on talking for about 12 hours.who the heaven can listen to a talk for 12 hours straight????better next tyme they reschedule the timeline.we are students,not a pokok or something..=P

the middle is my friend who won the best presenter.pretty isnt she??oh no..sory..no gloating about friend in blogs..=P
haaa..pi penang x mai pekena nasik kandaq x sah a..(tros kluaq cakap utara..penat aih pi cakap orang putih..=P)
sedap ya amat la..kamin(kambing in utara okei,sbut btoi2,kamin) tu sedap la cek oi..
x tau nak cakap macam mana dah aih.memang sdap la..
kena plak ngn kuah manih tu,perghh...
meleleh air mata..=P
then,look into the sky and see this..Menara KOMTAR..the landmark of penang.
and of cos,ive never been there before.
for 21 years i have come to Penang and never go to this particular building.
why eh?
cuz my Datuk not here la..
hohohoho..
buat pa pi sini,bukan dapat duit pon..
x dak pa pon..nak bli mas macam dalam crita mami jarum boleh la..=P

daa~

Tuesday, March 29, 2011

Tony Buzan's + calr's jr. rocks!!

salam..hye!!
lama dah cek x tulis kat blog aih..bz la 2 weeks back.x pe2.nnti cite pelan2.skang ni nak cite pasal program yg ak kene pegi tibe2.
pade hari khamis miggu lepas,ah,sng cite,ikuti perbualan di bawah..=)

kak siti(PA Ketua program) : Assalamualaikum.ni shafeeq Roslan ke?
aku: ye saya.ada apa yg boleh saya bantu?siapakah si cantik yg bercakap ini?(oh tipunye).
kak Siti: ni,kamu dipilih untuk pergi talk on Nurturing smart minds in information era.
aku:what?OMG!bestnye dapat pegi dga talk!(haha..yg ni lawak)
kak siti:haa..bgus la tu.pegi la ye.kat fakulti business pnye dewan kuliah.
aku:orite..saye pegi kak siti..thanx!
kak siti:orite..ciao..(oh ni pon tipu..)

haa..so,ak dgan berat hatinye,pegi la..da la pegi sorang2.sbb lagi sorg tu x leh pegi.die ade trip kelas.malas la nak dga talk2 ni.sape yg suke kn.haisy..ttbe kene pegi mcm tu je.lagi la x suke.hadoiyai.so,pegi2 je.ade la dalam 100 org kot dalam tu..dah sign attendance,ingt nak blah je a.ttbe suare orang putih jerit,'are you ready to get into your exciting brain??!!'..
pergh..tekojot den.so,pandang la depan.ade osrg mat saleh ni.namanye tony buzan.ak penah dga la name die.tp,kat mane ye??hurm..x tau2..x ingt2..maybe buku ayah kot.
then,dga pnye dga talk tu,rpenye2,die trangkn cara2 nak guna otak kite to the maximum capability be it to remember,memorize or calculate.caranye ialah,kite kene buat mind map!!
mind map??
ni budak skolah rendah pon tau la kene buat bnde ni.malas je nak buat.sbb ambik mase to x.
tp,tp,tp..
die pnye is software nak buat mind map.haa..sng gile..
tau x,yg otak kite hanya digunakan 2% sahaja??
haa.tu la.dgn adenye mind map,dan ber colour2,lagi sng otak nak mengingat something actually.
die a kate,bukan ak kate.
tp,tp,tp,software die tu kene beli!
adoi..rugi la ak dtg kan dah nak kene beli.haisy..
haa..mcm tu la lbih kurang die tgh becakap kat dpan tu..nmpak x mind map die tu.menarik lagi bagus.
nak buat mind map,kene start dari gmbar.sbb pictures tells thousand words..kan3?haa.tu la.btol gak ape si tony ni cakap.after gmbar,kene ade batang2 yg tarik kluar.batang2 tu pon x leh straight lines je..nnti nampak rigid.so,kene ade dari besar ke kecik skit.
idea mind map ni adelah dari sel neoron dalam otak..try compare mind map die dgn sel neuron kat tas ni.kan same.so,x mustahil la sng diingat...
so,balik ke rumah,ak terpikir,kalau die suruh beli,msti ade org upload kat torrent yg boleh dapat free.kan3?hahaha..bijak2..so,ak download la yg free..n try gune..tu,ak try la tu.siap ade tutorial lagi.=)..
after this,no more presentation pkai tulis2 lagi!!sume pkai mind map..woot woot!
hoho..belagak gile bunyi..fine.x belagak dah pasni..T_T

pastu,hari rabu,amik kakngah kat kolej die.die lapaq..so,ape kate kite try carls jr.
pegi la try,lagipon,ayah da bg duit.hoho.kalau nak mengharapakn abg die ni nak blanje free2,x dpt la jep.=P
..ats ni is ape tah namenye.tp,sdp gile kot!sbb french fries cmpur cheese + grind meat.sdp..rase mcm pizza..tp murah..=P
die claim fries die is natural 100%..tipu nak mati a kan..sumpah ak x caye,..tp,tp,tp...
btol la plak weh..tgok kat fries die tu,mmng ade kulit kentang skali a..pergh..mmng natural kot..mane boleh die nak kaler2 hujung2 tu je kn.
ni ha bergernye..besaq mak aih!sedap..tp,bile besar sgt,payah la kan..muak tros..=P
ak amik prtobello mushroom,kakngah amik bacon..
due2 sdap je.tp,x larat nak abis..=P

till then,daa~