Thursday, September 23, 2010

seminggu skali..

hye!!
bertemu kite lagi kat blog ak..
haha..
seminggu skali je kot ak update skang..x larat la..
smalam x tido lgsung to x.
ltih gile2 nih.tp,x leh nak tido..so,bio je la..

ak fed up tol ngn sorg budak ni to x.
tiap2 3 mnit kau post kat FB.panas to x.
fine,ak x hot..tp,x yah la buat cmtu.
ak pk pasl org len nih..=(

dah..tu je kot nak ckp..
dah.
nak gi lepak2..

Wednesday, September 15, 2010

beraya sakan no!!!


ok..dah sume org nak cite pasal hari raye..ak nak cite gak la..
=)

:1st raya!!:
pagi raya..bekfest ngn lemang skit,wan ak buat.tp,x best sgt dah,sbb dulu,arwah tok yg slalu sukat santan tu.so,x de org la yg bleh buat seperfect ulu..miss you my granny.
(kat kedah,wan ialah atuk,tok ialah nenek...bg org nogori,die tebalik..=)...)
solat raya is pada pukul 9.
ak kua bilik air,pkl 8.55.hahaha..bekejar2 la pegi solat tuh.
smpai2 je,org da takbir ke 4,rakaat 1.lompat pagar skit,then lompat tembok plak nak solat.
trok2.
after tu,pegi kubur arwah tok,buat tahlil,ak bace doa.atuk nangis,ak pon nangis skit.(skit je to x.nseb bek kaver)
then,pegi tros tgok tok wa(adik arwah tok).
tok wa kene angin ahmar.sebelah kanan badan die x leh gerak dah.tp,selere makan,ya allah,x ingt.
makan kek,sorg die je habis.hebat2.doakan la die semoga die cepat sembuh.
amin~
then pegi solat jumaat.
pastu lepak umah tok baru.(wan ak da kawin lain,taun lepas.so,ak braye kat umah tok baru la..=)..)
haa.kat umah tok ni la.ak da x larat nak makan.jalan2 kat luar.
tangkap la beberape gmbar..
ni gmba2 ayam hutan atuk den.die memang minat tembak2,jerat2 ayam ni.
pntang org ajak,diturunnye mane2 pon.slalunye kat klantan lah.
x pon puncak gunug jerai.
sekor RM50.nak beli??T_T
yg atas ni,buruk ape rah name nye.lawa,tu aku snap tuh gmba.tp,pntang snap aje.
terbang merate2.nyampah.

:2nd raya!:
jiran sebelah umah kat kampung buat kenduri!!
telepas lah den nak pegi open house lecturer di penang.
tp,bebaloi2.!!
sbb,
sbb,
sbb,
kenduri die masak gulai kambing.
pergh,korang x paham perasaan ak bile denga ade org bg kambing free..T_T
sedap gile2 fammak(faham x)..
ni gmba2..
haa..ni ayah cek.die tgh goreng ayam..hebat2..=)
ni la chef of the day.ni ak pnggil aa(like aaa,not a'a)
terer sngt2 masak nih.hebat2..
ak boleh tolong2 cedok2 je,kacau2 lauk,tu je la den mampu..T_T
saye org banda..hahaha..
ni tyme tumis bawang n rempah n resepi rahsie..=P
ni pule gmba mak2 tgh potong2 bamboo shoot(kalo x to ape bnde ni,ak shoot seko2)
bwang,cili,ops cabai la,n petai n batang pisang.
sedap sgt2 weh.
x terbayang lah..=)

:3rd raya!:
da nak kene balik Penang plak.
so gudbye kedah.gudbye tok,gudbye wan,gudbye kakcik,long,ayah long,kaklong,ayam,lembu2

ni gmba tok ngn wan..sebelah kiri tok,kanan,of cos la wan..bye2..=)
hijaunya padi..(ade kwan di matrix mengatakn pokok di atas adalah pokok beras..apesalkah?T_T)

:4th raya!:
da kat penang!!!

petang tu,pegi beli ikan2 baru naik kat tepi pantai.
btw,kampung cek kat Balik Pulau.
so,sgt2 lah dekat ngn laut.
nak tgk gmba??
nah amik..=)
ni gmba kedai2 kat situ..
ikan..lawa2 la ya allah..
thank god its fresh..=)
yg macam pari tu namenye kurau..=)
beli2 pakcik..

pastu,mlm skit,pegi jlan2 Penang.bwak tok ayah n maktok pi jlan2 makan air-cond.
best gak.happening kat georgetown tu,kat gurney walk..
then,naik ferry!!!
lame kot tunggu..adoi..sakit2..
ni gmba lagi..
(picture tells thousand words)
gmba seberang perai dari dalam ferry..=)
ni la dalam ferry..=)
ni lagi gmba seberang..=)

:5th raya!:
pekena bihun sup dari tukang buat bihun sup terbaek!!
tok lang cen..
pergh.
meleleh..sedap2..
then,balik KL..

:result raya:
+5 KG again.
letih.
kenyang.
alhamdulillah.
T_T

saya tinggalkan post ni dgn perbualan antara wan,tok su n pak long.
sapa nak dgaq org speaking kedah,silelah tgok vid ini.
ni yg ori pnye.

video

daa~~~

ps:jgn dilupa amalan ramadan,kerana,kita x tau dpat jumpe lagi ke x bulan mulia itu.
syukran ya allah..

Wednesday, September 8, 2010

9 jam kot..

balik kampung time!!!!
esok la plak..T_T
pagi tadi semangat sume kate nak blik malam ni..
skali,baru kene 8 rakaat tarawikh oleh imam yg bace pnjang kat surau desa melor,da 18o degree tuka pikiran.
haha.
x pe la.
ak ngntuk gak act.da la nak kene drive.
so,dari membahayekan kesihatan org ramai,bek blik esok je.

haa,kepada kwan2 ku kat Europe sane,selamat hari raya!
diorang kat sane da raye hari khamis.
maaf zahir je.batin x mo...
balik msia dulu,baru pk blik..ok?

haa,pasal 9 jam tuh.
ade skali tu.
dulu2 la of cos.
ak blik kampung,balik kedah je kot.
9 jam wa ckp lu.
x larat ak duduk dalam kete.
bawak macam siput baru lepas kene gam uhu kat bawah tmpat die jalan tu.
x gerak.
adoi.
letih.
tros tuka driver.ak x larat da nak bwk pelan2 sgt.after Ipoh kot.baru la ok skit.
tu pon pelan lagi.
da masuk penang baru la smooth.
so,harap2,perjalanan esok x jadi macam tu la ye.
saye x larat la macam ni kalo tiap2 kali balik kg.

ps:bila la adik ku nak dpt lesen nih.suh amik x nak.ape yg ditakutkan sgt tah.
bkn nek kete cnfirm tebabas...haisy..

hopefully..

haaa..ni adalah odometer kete myvi ak yang merah tu..
kete ni actually adelah kerete company.
mase mule2,company kate,'after 3 tahun,you bleh bli kete tu dgn harge yg murah' kepade ayah.
tetapi,thanx to the downfall of economic in the world in 2008,it has changed.
from now on,the odometer have to reach 120000 KM,then only we can buy the car
with a much lower price from the original.
(ape pasal ak speaking ttbe..T_T)

nak dijadikan cerite,ak bawak2 kete smlm,eh,da smpai 111000 dah rupenye..so,ade lagi 9000 KM tuk ak jalan2 nak dpt kete tu kat den.
yakyakyeah!!!
hahaha..
ayah,plis la bli kete ni.
kelebihan kete company ialah,eventhough die lame,(da dkt 5 thun kot kete ni)
tp,disebabkan kalo service free,ayah slalu hanta service.
tuka absorber sume free.
asal rosak je,free je sume.
asal free je,rosak sume.
so,kpade sape2 yg nak beli kete terpakai,try carik yg company pnye.
baru la terjamin mase depan kete tu,..=)
ak pon suke bwk kete ni dari kete baru kat umah tu.
die mcm sedap skit.
lain lah rasenye.
hahaha..

ps:kepada ayahandaku,jgn la tuggu lame2 tuk beli k?
asal da cukup je,abg bgto..hee~


Tuesday, September 7, 2010

semalam...

ak blik s.alam semalam..
nak buat assignment la konon2..
hanta k.ngah kat damansara die,then tros gerak s.alam.
pastu,smpai2 dlm pkl 9 pagi..
then roger si bob,suh buat keje ngn ak kat umah ak.
bob pon smpai pkl 10 tu..
buat2 keje,ttbe,ak fed up,n ngntuk at the same time..
ak tido!!
hahahahaha..
sian bob.die men la DOTA sorang2..hahaha.
bgun2 je,tros solat n men dota ngn bob n housemate ak sorg..

da ptg skit,bob pon blik..
housemate ak yg keje due org lagi tu pon blik.
then2,diorang ajak melantak kat rasamas!!
adoi..mahal la tmpt tu..T_T
(RASAMAS tu adalah tmpat beli ayam AYAMAS)
tp,ak lupe lak,diorang ni da keje lah!!
wink3*
hahahaha..
ak baya 2 ringgit je!
hahaha..smpai ke sahur dapat makan ayam tu..sedap gile weh!!

ari ni,after subuh,bloggin jap.
japgi,pagi2 skit,bob dtg umah agi,buat keje.
then petang nak pegi bukak pose kat UKM!!
jom3!=)

*ak da boring act duduk kat umah ni sorg2 x de org nak bising3..T_T

Sunday, September 5, 2010

sebulan dan 4 hari...

masuk rini,da sebulan x tulis pape kan kat sini..
haha.
x to nak tulis ape..ramadan ritu,stop a jap kn.kang tengumpat sane,tengumpat sini.
sape yg susah.ak jugak.bek diam2 ngumpat kat blakang je.x de a satu dunie tau.=P

bnyk yg da happen this month.pegi sini lah,pegi sane lah.
tp,x nak a cite.
bknnye korang family ak pon..=P

da nak raye da ni..rini,nak pegi jalan2 carik barang2 a kot.sandle ke ape ke kn.
haa.
ni nak cite nih.
adik,kakngah,ummi,macam2 dah beli.bju raye la,itu la,ini la.
ak ngn ayah,mane ade bli pape.bli sluar je ritu kot.ayah baju satu.
rini nak tibai lah mcm2..
nseb bek pagi tadi,after dahur,smpai msg berbunyi,,
'besok kan dah 6hb sept,so,x de kelas lah untuk esok.-prof mokhtar-'
haha.
so,dengan rasminye,da stat cuti,kalo x,nak kne blik ag shah alam japgi.
tp,still kene blik gak,nak hanta kakngah la plak.
die x cuti agi.ari rabu baru cuti.
ayah plak,ari khamis.so,nak x nak,blik kg hari khamis la gamaknye ye.

adoi,nak harungi jem panjang.dari 4 jam jadi 9 jam atas jalan raya tu.
adoi cek.penat sungguh laa,hangpa x rasa,mana tau.try ikot kami blik kg tgok.letih cek oi.
(haa,da kluaq speaking dah..=P)

info ramadan:rini dah malam ke 26,besok malam ke 27,ade org kate,kalau jumaat raya,malam 27 adalah mlm lailatul qadr.tp,qiam la tiap2 malam kalau bleh ye.=)