Wednesday, September 15, 2010

beraya sakan no!!!


ok..dah sume org nak cite pasal hari raye..ak nak cite gak la..
=)

:1st raya!!:
pagi raya..bekfest ngn lemang skit,wan ak buat.tp,x best sgt dah,sbb dulu,arwah tok yg slalu sukat santan tu.so,x de org la yg bleh buat seperfect ulu..miss you my granny.
(kat kedah,wan ialah atuk,tok ialah nenek...bg org nogori,die tebalik..=)...)
solat raya is pada pukul 9.
ak kua bilik air,pkl 8.55.hahaha..bekejar2 la pegi solat tuh.
smpai2 je,org da takbir ke 4,rakaat 1.lompat pagar skit,then lompat tembok plak nak solat.
trok2.
after tu,pegi kubur arwah tok,buat tahlil,ak bace doa.atuk nangis,ak pon nangis skit.(skit je to x.nseb bek kaver)
then,pegi tros tgok tok wa(adik arwah tok).
tok wa kene angin ahmar.sebelah kanan badan die x leh gerak dah.tp,selere makan,ya allah,x ingt.
makan kek,sorg die je habis.hebat2.doakan la die semoga die cepat sembuh.
amin~
then pegi solat jumaat.
pastu lepak umah tok baru.(wan ak da kawin lain,taun lepas.so,ak braye kat umah tok baru la..=)..)
haa.kat umah tok ni la.ak da x larat nak makan.jalan2 kat luar.
tangkap la beberape gmbar..
ni gmba2 ayam hutan atuk den.die memang minat tembak2,jerat2 ayam ni.
pntang org ajak,diturunnye mane2 pon.slalunye kat klantan lah.
x pon puncak gunug jerai.
sekor RM50.nak beli??T_T
yg atas ni,buruk ape rah name nye.lawa,tu aku snap tuh gmba.tp,pntang snap aje.
terbang merate2.nyampah.

:2nd raya!:
jiran sebelah umah kat kampung buat kenduri!!
telepas lah den nak pegi open house lecturer di penang.
tp,bebaloi2.!!
sbb,
sbb,
sbb,
kenduri die masak gulai kambing.
pergh,korang x paham perasaan ak bile denga ade org bg kambing free..T_T
sedap gile2 fammak(faham x)..
ni gmba2..
haa..ni ayah cek.die tgh goreng ayam..hebat2..=)
ni la chef of the day.ni ak pnggil aa(like aaa,not a'a)
terer sngt2 masak nih.hebat2..
ak boleh tolong2 cedok2 je,kacau2 lauk,tu je la den mampu..T_T
saye org banda..hahaha..
ni tyme tumis bawang n rempah n resepi rahsie..=P
ni pule gmba mak2 tgh potong2 bamboo shoot(kalo x to ape bnde ni,ak shoot seko2)
bwang,cili,ops cabai la,n petai n batang pisang.
sedap sgt2 weh.
x terbayang lah..=)

:3rd raya!:
da nak kene balik Penang plak.
so gudbye kedah.gudbye tok,gudbye wan,gudbye kakcik,long,ayah long,kaklong,ayam,lembu2

ni gmba tok ngn wan..sebelah kiri tok,kanan,of cos la wan..bye2..=)
hijaunya padi..(ade kwan di matrix mengatakn pokok di atas adalah pokok beras..apesalkah?T_T)

:4th raya!:
da kat penang!!!

petang tu,pegi beli ikan2 baru naik kat tepi pantai.
btw,kampung cek kat Balik Pulau.
so,sgt2 lah dekat ngn laut.
nak tgk gmba??
nah amik..=)
ni gmba kedai2 kat situ..
ikan..lawa2 la ya allah..
thank god its fresh..=)
yg macam pari tu namenye kurau..=)
beli2 pakcik..

pastu,mlm skit,pegi jlan2 Penang.bwak tok ayah n maktok pi jlan2 makan air-cond.
best gak.happening kat georgetown tu,kat gurney walk..
then,naik ferry!!!
lame kot tunggu..adoi..sakit2..
ni gmba lagi..
(picture tells thousand words)
gmba seberang perai dari dalam ferry..=)
ni la dalam ferry..=)
ni lagi gmba seberang..=)

:5th raya!:
pekena bihun sup dari tukang buat bihun sup terbaek!!
tok lang cen..
pergh.
meleleh..sedap2..
then,balik KL..

:result raya:
+5 KG again.
letih.
kenyang.
alhamdulillah.
T_T

saya tinggalkan post ni dgn perbualan antara wan,tok su n pak long.
sapa nak dgaq org speaking kedah,silelah tgok vid ini.
ni yg ori pnye.

video

daa~~~

ps:jgn dilupa amalan ramadan,kerana,kita x tau dpat jumpe lagi ke x bulan mulia itu.
syukran ya allah..

No comments:

Post a Comment